Kawy z owocami – jak przygotować letnie napoje z kofeiną?

Kawy z owocami – jak przygotować letnie napoje z kofeiną?

Czy owoce to dobry dodatek do kawy? Jak przygotować smaczny i orzeźwiający napój na lato? Przekonaj się, jak ciekawym połączeniem może być kawa z owocami!

Kawa z dodatkiem owoców – od czego zacząć?

Przygotowanie kawy z owocami należy zacząć od stworzenia bazy. W tym aspekcie możesz wykorzystać różne sprzęty oraz techniki parzenia – wszystko zależy od tego, jaki efekt chcesz uzyskać. Do przygotowania idealnej bazy espresso doskonale nadaje się ekspres ciśnieniowy, kawiarka oraz inne, alternatywne sprzęty. Kawa z owocami może być podana zarówno na ciepło, jak i zimno – temperaturę napoju warto dostosować do własnych preferencji lub aktualnych warunków pogodowych. Co więcej, taki napój może być wzbogacony o inne dodatki, takie jak ulubione mleko (krowie lub roślinne) syropy lub substancje słodzące (miód, cukier).

Kawa z owocami – jak przygotować taki napój? 

Baza do kawy już gotowa? Pora postawić na ulubione składniki. Które z nich warto wybrać?

  • Mleko, bita śmietana lub lody – nadają deserowi ładny kolor i lekką konsystencję. Dodatek lodów sprawia, że napój jest jeszcze bardziej orzeźwiający. Najlepiej, jeśli postawisz na smak waniliowy, bakaliowy lub śmietankowy. Bita śmietana sprawdzi się szczególnie wtedy, gdy z owoców chcesz stworzyć ładną dekorację. 
  • Owoce sezonowe – do letnich kaw najbardziej pasują jagody, borówki amerykańskie, truskawki oraz maliny. Ich lekko kwaskowaty smak sprawia, że otrzymany napój przynosi orzeźwienie w upalny dzień. Owoce możesz pokroić w mniejsze kawałki i zanurzyć w swoim napoju. Inną propozycją jest ich blendowanie, dzięki czemu otrzymasz gęsty syrop – możesz dodać go bezpośrednio do kawy lub zamrozić w kostkach do lodu. 
  • Kostki lodu – dodatkowo schłodzą napój. 

Orzeźwiająca kawa na lato – cold brew z pomarańczą 

Jedną z ciekawszych, owocowych propozycji kawowych jest cold brew – jest to kawa macerowana na zimno, która doskonale gasi pragnienie w gorący dzień. Cold brew ma delikatny smak, który warto wzbogacić orzeźwiającymi owocami. Do tej propozycji kawowej doskonale nadają się cytrusy, np. pomarańcza lub grejpfrut. Jak przygotować taką kawę? W tym procesie przyda Ci się specjalna butelka, która znacznie ułatwia proces macerowania. Nowoczesne produkty o unikalnym designie oferuje jeden z najpopularniejszych, internetowych sklepów z kawą – Cafe Silesia. Aby przygotować własne cold brew, należy zalać zimną wodą świeżo zmielone ziarna kawy umieszczone w specjalnym filtrze. Tak przygotowany roztwór odstaw na całą noc do lodówki. Następnego dnia pozbądź się filtra z kawą, przelej cold brew do ulubionego naczynia (butelka, dzbanek, szklanka) i dodaj ulubione dodatki – kostki lodu, plasterki pomarańczy lub grejpfruta. 

Frappuccino – jak przygotować mrożoną kawę z owocami?

Przygotowanie mrożonej kawy frappuccino to prosty sposób szybkie orzeźwienie w gorące dni – w tym celu zmiksuj schłodzoną kawę z lodem, ulubionymi owocami, mlekiem lub jogurtem. Składniki powinny być zblendowane aż do uzyskania kremowej konsystencji. Frappuccino można przygotować na wiele sposobów, wybierając ulubione owoce i dodatki. Zgodnie ze swoimi preferencjami możesz wykorzystać m.in.:

  • banany, 
  • truskawki, 
  • maliny. 

W taki sposób otrzymasz smaczny napój, który pobudza, orzeźwia i dostarcza cennych witamin dla Twojego organizmu. Przekonaj się, jak proste może być przygotowanie kawy z dodatkiem owoców!

Artykuł sponsorowany

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments